Sprekers

Anouk Bolhaar, IBCLC, diëtiste, spreekt over bijvoedmethodes en alternatieve voeding
Myrte van Lonkhuijsen, IBCLC, pedagoog, spreekt over borstvoeding als basis
Tom van den Broeck, IBCLC, vroedman, spreekt over het belang van liefde
Debby Mendelsohn, psycholoog, spreekt over eerst uit de luier dan van de borst
Nienke Tode-Gottenbos, darmfloraspecialist, spreekt over immunologie
Anita Spiegels, IBCLC, verpleegkundige, spreekt over nonverbale communicatie van baby en reflexen
Muriel van Outrive, craniosacraaltherapeute, spreekt over craniosacraaltherapie bij baby’s en invloed van stress
Thomas Bionda, bioloog Apenheul
Anouk Fens, voedingskundige Apenheul

Anouk Bolhaar

Mijn naam is Anouk Bolhaar en ik ben diëtist en lactatiekundige IBCLC. Daarnaast volg ik momenteel de opleiding tot orthomoleculair therapeut die ik in juni 2017 hoop af te ronden. Ik ben werkzaam als medisch product specialist binnen een grote commerciële organisatie en heb daarnaast mijn eigen lactatiekundige- en diëtistenpraktijk MamaVitaal.
Voeding is mijn grote passie en dan in het bijzonder voeding voor moeder en kind.
Gezond ouder worden begint namelijk al in de baarmoeder! Dat betekend dat voedingsadviezen voor, tijdens en na de zwangerschap een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van zowel de moeder als het kindje.
Met mijn enthousiasme en kennis wil ik moeders het vertrouwen geven om te kiezen voor het beste, wanneer het gaat om voeding voor zichzelf of voor hun kindje.
Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL), bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en bij het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP).

Myrte van Lonkhuijsen

Myrte studeerde algemene pedagogiek met als specialisatie onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Later werd ze daarnaast lactatiekundige met een drukke eigen praktijk. Als lactatiekundige voerde ze veel bestuurlijke taken uit, onder andere voor de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen en voor de Europese tegenhanger daarvan.

Een bijnaam die Myrte met verve draagt is ”Vraagbaak Borstvoeding”

Tom Van den Broeck

Tom Van den Broeck besluit na zijn studies Germaanse Filologie en zijn opleiding aan het Conservatorium nog een andere weg in te slaan die niet minder uitdagend is. Door het bijwonen van de arbeid en bevalling bij één van zijn zussen, raakt hij geboeid door het die magische periode van zwangerschap, bevalling en borstvoeding en besluit alsnog vroedkunde (of verloskunde) te gaan studeren. In 2005 studeert hij af als verloskundige aan de Erasmushogeschool van Brussel. Acht jaar lang werkt hij op de afdeling materniteit en verloskamer van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen en richt in 2008 samen met drie andere collega’s de zelfstandige vroedvrouwenpraktijk “La Madrugada” op. Daar kan je bij Tom – naast de reguliere consultaties – terecht voor ademhalings- en relaxatieoefeningen en prenatale zang. In 2010 volgt hij het postgraduaat lactatiekunde en behaalt de internationaal erkende IBCLC-titel. Sindsdien is hij een vurige voorvechter geworden van het belang van huidcontact en geeft hij ook lezingen over de specifieke ontwikkeling van een babybrein. Naast zijn verloskundige werk, geeft hij ook nog les aan een Brusselse muziekacademie en mag er drie jeugdkoren begeleiden.

Debby Mendelsohn

Debby Mendelsohn is psycholoog, trainer en schrijfster. Zij combineert in haar werk kennis vanuit de psychologie met gezond verstand en intuïtie volgens het principe: ”Alles moet zo simpel mogelijk gehouden worden, maar ook niet simpeler.” (Einstein)
Dit principe is van toepassing op de methode voor het zindelijk maken van kinderen die beschreven wordt in het boek Zindelijk maken is kinderspel.

Haar tweede boek: Borstvoeding doe je zo! heeft als uitgangspunt de wens dat elke vrouw zo lang borstvoeding kan geven als zij zelf wil. Het boek is gebaseerd op de ervaring van het 13 jaar borstvoeding geven, de inzichten van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en haar intuïtie als moeder en psycholoog.

Bij haar praktijk Mendot kunnen ouders en professionals terecht voor consulten, trainingen en workshops zindelijkheid en workshops borstvoeding.

Nienke Tode-Gottenbos

Soms ben ik niet ‘De Groene Vrouw’ maar gewoon Nienke Tode-Gottenbos, moeder van 2 kinderen en trotse eigenaar van een hoop chaos. In het echte leven wel net zo eigenwijs als online, overigens. Naast de webwinkels (De Groene Vrouw en Cute Cotton) ben ik werkzaam als darmfloratherapeut en voedingskundige. Mijn kennis deel ik onder andere op het blog, in e-books en online cursussen. In 2016 schreef ik de boeken De Poepdokter – Gezond van Mond tot Kont en De Poepdokter – Bakt ze Bruin. Ik hou van gezond, natuurlijk en logisch; daar kies ik ook de supplementen (uit echte voeding) op uit en volgens die filosofie ontwikkel ik ook onze verzorgingsproducten (100% natuurlijk en handgemaakt). De Groene Vrouw is mijn ‘kindje’, dat sinds 2007 is uitgegroeid tot een flinke onderneming met verschillende takken.

Anita Spiegels

Anita Spiegels van de Ven geboren in 1955 te Bergen op Zoom als oudste van een gezin van 9 kinderen, gehuwd, moeder van 2 volwassen zoons en oma van 2 kleinzonen
De zorg voor kinderen en de daarbij onlosmakelijke begeleiding van ouders spreekt Anita erg aan, en loopt als een rode draad door haar leven. De laatste jaren steeds meer toegespitst op het eerst levensjaar. Zij zal daarbij steeds de balans proberen te zoeken tussen de behoefte van het kind en de hulpvraag van de ouders.
Naast haar werk als lactatiekundige en kinderverpleegkundige is Anita een eigen praktijk begonnen. Binnen deze praktijk biedt zij begeleiding die helemaal afgestemd is op de ouders en hun baby. Anita richt zich met name op het tot stand brengen van een goede hechting tussen ouders en hun baby.

De intuïtieve interactie tussen ouder en kind vindt Anita erg belangrijk om te ondersteunen. Baby’s hebben voor hun groei en ontwikkeling naast goede voeding een goed contact met hun ouders nodig. Het eerste ongestoorde huidcontact, borstvoeding, babycomfortmassage en gedrag leren begrijpen en omarmen, HUG, draagt daartoe bij. Samen met de ouder kijken naar de lichaamstaal van hun baby, zodat zij weten wat hun baby nodig heeft.
Ouders steunen in hun intuïtieve kracht vindt ze een cadeau om te mogen begeleiden.

Muriel van Outrive

Laat ik me even voorstellen: Ik ben 43 jaar, geniet van mooie muziek, dansen, sporten en me verdiepen in Tibetaanse wijsheid. Het is heerlijk om moeder te zijn van een 15-jarige zoon. Ik woon samen met mijn partner die een zoon en dochter heeft van 16 en 17. Een hele ervaring, het leven in een samengesteld gezin!
In 1995 ben ik afgestudeerd als drs. MOREKI (Motorische Revalidatie en Kinesitherapie/Fysiotherapie) aan de VUB in Brussel. De eerste jaren wilde ik zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen en werkte fulltime als interim bij verschillende ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, zelfstandige praktijken in België en Zwitserland. In 1998 heb ik de MSc Manuele Therapie aan de VUB afgerond.
Ondertussen was ik aan het zoeken naar antwoorden op vragen over leven en dood, zocht ik naar complementaire behandelmethoden voor burnout, whiplash, slaapproblemen omdat de kennis uit fysio/manueel therapie niet toereikend genoeg voelde.
In 1999 kwam ik in contact met Craniosacraal Therapie. Al snel ging mijn interesse naar baby’s en geboorteprocessen, want als er 1 moment is waar je letterlijk ingedrukt wordt, is het je geboorte wel. Met deze vragen ben ik de opleiding tot Craniosacraal therapie gestart
Vanaf 2000 ben ik een zelfstandige praktijk begonnen in Antwerpen waarbij het accent elk jaar meer op de Cranio lag omdat het me zo boeide en ik blijvend resultaat boekte, wat me veel voldoening gaf. Ik bleef alle bijscholingen die ik maar kon vinden volgen, gedurende 10 jaar.