Veelgestelde vragen

Waar werken de specialisten
Specialisten van de VSBB kunt u vinden in het ziekenhuis, bij het consultatiebureau, in de kraamzorg, bij een lactatiekundige praktijk, bij een zwangerschapscursus etc.

Moet ik betalen voor de zorg van een specialist
Of u moet betalen voor de zorg is van meerdere factoren afhankelijk. Sommige specialisten werken als zelfstandig beroepsbeoefenaar (zoals de lactatiekundige) en zij brengen consultkosten in rekening. Andere specialisten (zoals verpleegkundigen in het ziekenhuis en op het consultatiebureau, praktijkassistentes en kraamverzorgenden) geven de adviezen als onderdeel van hun andere werkzaamheden en zullen deze vaak niet apart in rekening brengen.

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden NLG lactatiekundigen. Bekijk de polisvoorwaarden van uw eigen zorgverzekeraar. Aan deze beschrijving kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat is het verschil tussen een borstvoedingscoach en een lactatiekundige
Een coach is gespecialiseerd in de begeleiding van borstvoeding bij de gezonde moeder en het gezonde kind in de eerste twee weken na de bevalling. De borstvoedingscoach werkt niet als zelfstandig beroepsbeoefenaar, maar voert de werkzaamheden altijd uit als onderdeel van een andere professie of onder supervisie van een lactatiekundige. De lactatiekundige begeleidt niet alleen de gezonde moeder en het gezonde kind, maar ook de zieke moeder en het zieke kind en kan als zelfstandig beroepsbeoefenaar werkzaam zijn. Daarnaast scholen lactatiekundigen andere zorgprofessionals en adviseren zij over beleid in instellingen waar zij werkzaam zijn.

Wat doet een specialist babybegeleiding
De specialist babybegeleiding heeft zich tijdens de opleiding verdiept in het natuurlijke gedrag van baby’s. Tijdens de opleiding zijn kennis en vaardigheden opgedaan over onder andere babymassage, het gebruik van draagdoeken, de betekenis van non-verbale signalen van de baby en het belang van gezonde hechting tussen ouder en kind. Deze kennis en vaardigheden kunnen ingezet worden bij borstvoedingsvragen, maar ook als u geen borstvoeding geeft.

Hoe bereik ik een specialist
Kijk bij het kopje “specialisten” bij de contactgegevens. De specialist is zelf verantwoordelijk voor haar/zijn bereikbaarheid.